Donderdag 25 februari werd op de site van Urban Crops in Beveren-Leie de grootste geautomatiseerde indoor farm geopend door Vlaams Minister-President Geert Bourgeois. Deze installatie zal uitsluitend gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden en testen van nieuwe gewassen, dit voor klanten van over heel de wereld. Deze indoor boerderij zal niet gebruikt worden voor eigen commerciële exploitatie.

De geopende, op maat van het gebouw (turn key) ontwikkelde, geautomatiseerde installatie staat op een grondoppervlak van 90 m² en behelst omwille van zijn 8 verdiepingen 240 m² kweekoppervlakte. Bij continue productie in deze installatie is het mogelijk om bijvoorbeeld 200 kroppen sla per dag te oogsten. Door een aparte sturing van het licht en irrigatie per laag kunnen er tot acht verschillende recepten per dag geproduceerd worden en een veelvoud van gewassen geteeld worden.

Na de officiële opening door Vlaams Minister-President Geert Bourgeois werd op de site ook nog een symposium georganiseerd met 3 sprekers. Dhr. Christophe Maes van Belgocatering sprak over “De gewassen van de toekomst met de smaak van vroeger”. Dhr. Zjef Van Acker van de Association for Vertical Farming sprak over “Urban Farming, een nieuwe industrie”. Tenslotte schetste dhr. Johan Gheeraert van het Ondernemingscentrum West Vlaanderen het beeld van “Urban Crops in een Vlaamse omgeving.”

“Heel onze organisatie heeft de voorbije 2 jaar keihard gewerkt aan deze state-of-the-art, unieke realisatie”, reageert een fiere Maarten Vandecruys, zaakvoerder van Urban Crops. “Door deze installatie is het duidelijker voor onze klanten welke mogelijkheden we hen kunnen bieden om zich te kunnen onderscheiden in hun markten.” Frederic Bulcaen, voorzitter, vult aan, “Deze opening van de ‘plant factory’ zet ons definitief op de kaart als jong technologiebedrijf in de ontbloeiende wereldmarkt van Urban Farming. Onze ultieme droom is om ooit een installatie te leveren die voeding voorziet voor de mensen die ooit zullen wonen op Mars of de maan.”

Naast de op maat gemaakte “voedingsfabriek” (plant factory) heeft Urban Crops recent nog een ander product ontwikkeld, zijnde de groeicontainers. Dit zijn mini indoor boerderijen in 40 voet containers. Die bestaan in 2 uitvoeringen: de Farm Flex en de Farm Pro. Tijdens de officiële opening van gisteren mochten de gasten een versie van de Farm Flex, alsook het labo van Urban Crops bezichtigen tijdens een rondgang op de site.

Voor meer informatie over deze mededeling, over Urban Crops, over de producten en diensten van Urban Crops, verwijzen we naar Maarten Vandecruys, zaakvoerder (+32 476 37 17 33 – maarten.vandecruys@urbancrops.be) of Frederic Bulcaen, voorzitter (+32 496 57 83 55 – frederic.bulcaen@urbancrops.be) of naar onze website: www.urbancrops.be

Foto’s bij dit persbericht:

  • Foto, 1ste rij, links: Pierre Van der Steichel (Project manager) heeft uitleg bij de Plant Factory – foto door Boy de Nijs, Hortidaily
  • Foto, 1ste rij, midden: De Farm Flex groeicontainer – foto door Henk Deleu
  • Foto, 1ste rij, rechts: v.l.n.r.: Maarten Vandecruys (zaakvoerder), Vlaams Minister-President Geert Bourgeois, Frederic Bulcaen (voorzitter)
  • Foto, 2de rij, links: Gwen Dehaene (sales manager) heeft uitleg in de Farm Flex groeicontainer – foto door Boy de Nijs, Hortidaily
  • Foto, 2de rij, rechts: De Plant Factory – foto door Boy de Nijs, Hortidaily