Het Belgische landbouwtechnologiebedrijf Urban Crops start vandaag zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Het bedrijf koos voor een kantoor in Miami als hoofdkwartier voor Noord- en Latijns-Amerika. Deze opening is de volgende logische stap in de globale ambitie van het bedrijf om de referentie te worden in de nieuwste teelttechnologie van het kweken van planten in een gecontroleerde omgeving zonder zonlicht en met behulp van led-groeilampen. Urban Crops is een aanbieder van totaaloplossingen in de verticale landbouw en is op dit moment aan een internationale uitbreiding bezig door eigen buitenlandse kantoren en een netwerk van sales agenten. Pieter De Smedt zal het hoofdkwartier in de VS leiden voor Urban Crops.

Urban Crops is sinds jaren bezig met het zoeken van een oplossing voor de globale voedseluitdagingen, gezien de groeiende wereldbevolking, het feit dat 80% van het land beschikbaar voor landbouw in de wereld reeds in gebruik is en dat tegen 2050 een grote meerderheid van de wereldbevolking in steden zal leven. Na eerst de haalbaarheid van landbouw op daken te hebben bestudeerd is het bedrijf overgestapt naar meer schaalbare totaaloplossingen en ontwikkelde het een producten- en serviceportfolio voor geïntegreerde en geautomatiseerde verticale indoor landbouw.

Gewassen kweken in een omgeving bestaande uit meerdere lagen met klimaatcontrole en met zelf-ontwikkelde led-lichten leidt tot kortere groeicycli, hogere waterefficiëntie, flexibele maar gegarandeerde oogst en veilige en gezonde gewassen (er zijn geen pesticiden of herbiciden nodig in het groeiproces). De groei-infrastructuur kan geïnstalleerd worden in nieuwe gebouwen, maar ook in bestaande (industriële) gebouwen en ongebruikte ruimtes van bijvoorbeeld appartementen en kantoren.  Bovendien geeft het de klanten de mogelijkheid om lokaal te groeien, oogsten en consumeren, op dagelijkse basis en in elk gekozen volume.

De plantgroei-systemen van Urban Crops zijn geautomatiseerd, op maat gemaakt en geschikt om geïntegreerd te worden in bestaande processen om planten verder te verwerken. Urban Crops heeft ook een eigen aanbod van standaard groeicontainers. De totaaloplossingen van Urban Crops omvatten ook een eigen assortiment aan zaden, substraten en nutriënten geschikt om te gebruiken in zijn groei-installaties en geoptimaliseerd volgens de ontwikkelde groeirecepten.  Op dit moment hebben de plantbiologen van Urban Crops meer dan 160 variëteiten van gewassen ontwikkeld die kunnen gekweekt worden in de groeisystemen die speciaal voor de indoor landbouw ontwikkeld zijn.

In België heeft het bedrijf de grootste geautomatiseerde indoor farm in Europa gebouwd, die in februari 2016 geopend werd door Vlaams-Minister President Geert Bourgeois. Deze installatie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling en voor het testen van gewassen voor potentiële klanten.  De hoofdzetel van Urban Crops bevindt zich in Beveren-Leie (Waregem) in  België, in het hart van de West-Europese groente-industrie, omringd door internationaal erkende machinebouwbedrijven.

“Gezien de grootte van de Amerikaanse markt en de vele aanvragen die we ontvingen de voorbije maanden is de opening van een eigen vestiging in de VS een logische stap”, zegt Maarten Vandecruys, zaakvoerder van Urban Crops. “Onze groeisystemen en business model maken het gemakkelijker voor partijen in de agri-food, medicinale industrie of elke andere industriële gewassenproductie om een eigen productie te starten en onze biologische kennis en groei-infrastructuur optimaal te benutten. Hetzelfde geldt minstens voor bestaande landbouwers die flexibel willen inspelen op de noden van hun huidige of potentiële klanten.” Pieter De Smedt, US Country Manager, voegt toe: “Kwalitatieve en innovatieve oplossingen brengen in de moderne landbouw is onze doelstelling. Onze lokale aanwezigheid in de Amerikaanse markt is zeker een belangrijke vereiste willen we deze doelstelling voor onze klanten en verkoop agenten ter harte nemen.”

Het Urban Crops team (België en Verenigde Staten) is op 5 oktober ook aanwezig op New York Indoor AgCon, de grootste conferentie in de VS over de indoor agricultuurindustrie.


CONTACT

Voor meer informatie over dit persbericht, over Urban Crops of over de producten en services van Urban Crops kan u Maarten Vandecruys (zaakvoerder) of Pieter De Smedt (US country manager) contacteren:

Maarten Vandecruys, Managing Director
maarten.vandecruys@urbancrops.be
+32 476 37 17 33
Grote Heerweg 67
8791 Beveren-Leie (Waregem), Belgium

Pieter De Smedt, US Country Manager
pieter.desmedt@urbancrops.be
+1 (786) 479 8902
800 Brickell Avenue 1100 Suite
Miami (FL 33131), USA

www.urbancrops.be


In bijlage kan u volgende foto’s vinden:

  1. Foto, rechts: Pieter De Smedt (US country manager) & Maarten Vandecruys (founder/managing director)
  2. Foto midden: Foto van de Urban Crops ‘PlantFactory’ in Beveren-Leie (Waregem)
  3. Foto links: Urban Crops ‘FarmPro’ container bij een klant